https://www.alswestland.nl/

https://westland.alocalswim.nl/

https://hi-five.nl/

 

  

ALleS Westland Stichting ALS Westland

 

ALleS Westland Stichting ALS Westland

De mensen die mij al wat langer volgen weten inmiddels dat ik in de loop der jaren nauwe contacten heb opgebouwd met de Stichting ALS Westland. De patiënten die ik persoonlijk in de afgelopen jaren heb leren kennen, zijn helaas niet meer in leven.

 

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Na de eerste symptomen is de gemiddelde levensverwachting slechts 3 tot 5 jaar. Geen enkele behandeling of medicijn is tot nu toe tegen deze ongeneeslijke ziekte opgewassen. Onderzoek naar oorzaak en verbetering van kwaliteit van leven is dan ook van groot belang.

 

Al sinds 2009 laat ik mijn stem horen en steun ik op mijn manier ALS patiënten waar ik kan. Het is dan ook een hele eer dat ik dit per 1 januari 2016 onder de naam van ambassadrice Stichting ALS Westland mag doen.

 

Door een deel van de opbrengst van mijn cd te koppelen aan het goede doel heb ik niet alleen voor mezelf een toekomst opgebouwd, maar hoop ik ook al deze ALS patiënten nog een toekomst te geven.

 

De actie ALleS Westland is tot nu toe zeer succesvol gebleken en er is dan ook al een mooi bedrag aan de Stichting ALS Westland afgedragen.

 

Vecht samen met mij mee tegen deze genadeloze ziekte!

Mylene de Zoete (links), Wendy Krikken en Mandy van den Berg gaan ervoor.
PREMIUM
Mylene de Zoete (links), Wendy Krikken en Mandy van den Berg gaan ervoor. © Foto: Thierry Schut

Met hart en ziel zwemmen tegen ALS

Interview met bekende gezichten als Mandy van den Berg, Wendy Krikken en Mylene de Zoete steunen dit jaar ALS Westland.

 

De profvoetbalster, de operazangeres en de wielrenster gaan zich de komende tijd met hart en ziel inzetten voor de 3de editie van A Local Swim Westland in de Lierse Lee. Ze denken oprecht een verschil te kunnen maken. Hoe meer geld er wordt opgehaald in de strijd tegen de ziekte ALS hoe beter, is het credo.

Op 11 augustus is het weer zover. Deelnemers laten zich dan sponsoren voor een twee kilometer lange zwemtocht, waarmee geld wordt opgehaald voor onder meer onderzoek naar Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Behalve een groep bekende Westlanders die het water induikt, heeft de stichting de drie enthousiaste jonge dames aan zich weten te binden als ambassadeurs.

Samen brengen we écht wat teweeg

Mandy van den Berg
Ook vader Rob en zoon Stijn Baan, bekende ondernemers uit Monster, doen mee aan A Local Swim.
Ook vader Rob en zoon Stijn Baan, bekende ondernemers uit Monster, doen mee aan A Local Swim. © Foto: Thierry Schut

,,Het is zó mooi om te zien hoe het Westland mobiliseert bij acties voor het goede doel'', vindt profvoetbalster Mandy van den Berg (27), die sinds kort bij Valencia in Spanje speelt. ,,Samen brengen we dan écht wat teweeg. Dat gaat deze editie van de A Local Swim Westland zeker weer gebeuren en daar draag ik graag mijn steentje aan bij."

Wendy Krikken (25) kwam negen jaar geleden in aanraking met de ziekte. ,,Samen met het Westlands Mannenkoor heb ik gezongen tijdens een benefietconcert voor ALS-patiënten'', vertelt ze. ,,Toen was ik pas 16 jaar en het was mijn allereerste solo-optreden. Een bijzondere herinnering. Dat de ALS-patiënten in de zaal zaten was ontzettend indrukwekkend. De meesten zaten in een rolstoel of lagen zelfs in een bed. Het heeft me héél erg geraakt en de ziekte zeer dichtbij gebracht."

De voormalig schooldirecteur van Mandy van den Berg werd getroffen door ALS. ,,Hij hield een blog bij. Daardoor kwam het écht heel dichtbij. Als sporter weet ik hoe belangrijk een gezond lijf is. Bij deze ziekte maak je geen progressie meer en gaat het alleen maar achteruit.''

Toen het bestuur mij hiervoor vroeg, twijfelde ik ook geen moment

Mylene de Zoete

Ook Mylene de Zoete (19) zag wat de ziekte doet. ,,Weliswaar op afstand, maar het was écht verschrikkelijk'', blikt ze terug. ,,Toen het bestuur mij hiervoor vroeg, twijfelde ik ook geen moment.''

De jonge wielrenster weet als ambassadeur nog niet zeker of ze ook kan zwemmen in De Lier. ,,Het hang ervan af of ik naar het EK onder de 23 jaar ga'', verklaart ze. ,,Als ik niet geselecteerd word, ben ik er zeker bij. Mijn conditie zou goed genoeg moeten zijn. Sommige wielrenners gebruiken zwemmen als hersteltraining, maar ik heb nooit meer dan schoolzwemmen gedaan."

Knipoog

Trainen zal de topsportster zeker gaan doen, maar er heeft zich nog geen vereniging gemeld om haar te begeleiden. ,,Het zou leuk zijn als de reddingsbrigade of een zwemvereniging kan helpen'', zegt ze met een knipoog. Ook collega-ambassadeur Krikken doet aan sport. ,,Voor zingen moet je goed in conditie zijn, maar mijn niveau ligt natuurlijk anders dan dat van de topsporters. Zodra mijn agenda voor de zomerconcerten definitief is, weet ik of ik er op 11 augustus ook bij kan zijn. Voor die tijd ga ik via mijn netwerk iedereen oproepen om mee te doen en dit goede doel te steunen. Afgelopen jaar heb ik een deel van de opbrengst van mijn cd aan ALS Westland gedoneerd. Er móet meer geld komen voor onderzoek.''

De Zoete gaat bij deelname hard op zoek naar sponsors. ,,Ik heb geen streefbedrag, elke euro is welkom'', vindt ze. ,,Ik hoop dat ik heel veel mensen kan mobiliseren. Een aantal vrienden heeft al eerder meegezwommen, zij zijn zeker van de partij.''

Ik ga doen wat ik kan en doe dat met heel veel liefde

Mandy van den Berg

De moeder en vrienden van Mandy van den Berg duiken óók het water in. ,,Ik zit meestal in het buitenland en weet niet of ik erbij ben'', geeft de profvoetbalster aan. ,,Maar ik ga absoluut zorgen voor zo veel mogelijk bekendheid. Ik ga doen wat ik kan en doe dat met heel veel liefde. Ik ben er een groot voorstander van om meer voor een ander te doen. Ik vind dat heel normaal, zeker als iets voor jou een kleine moeite is. Of dat nou op de koffie gaan is bij de eenzame buurman of het steunen van een goed doel als dit. Met een kleine actie kun je veel betekenen en de wereld een beetje mooier maken.''

Onderzoek

Een deel opbrengst van A Local Swim Westland wordt besteed aan onderzoek naar deze ziekte. Professor Leonard van den Berg is hier als neuroloog en hoogleraar experimentele neurologie van UMC Utrecht bij betrokken. ,,Al tien jaar worden er geweldige donaties in het Westland gedaan'', weet hij. ,,Onderzoek MinE leverde vier nieuwe verschillende genafwijkingen op, die ALS kunnen veroorzaken. Dit heeft geleid tot de eerste stap naar behandeling op maat in een vervolgproject, zoals het ontwikkelen van specifieke medicijnen gericht op de gevonden genafwijkingen.''

A Local Swim Westland heeft ook bijgedragen aan projecten die de kwaliteit van de zorg en het leven van ALS-patiënten verbetert. Zo werden donaties toegekend aan Sichting ALS-op-de-weg, die hulpmiddelen verstrekt die niet voor vergoeding in aanmerking komen. Ook stichting Ambulancewens, die dagelijks laatste wensen vervult van terminale patiënten, kreeg financiële bijdragen.

En in samenwerking met Sophia Revalidatie is een proef voor optimale zorg opgezet. ,,Als deze proef succesvol blijkt, wordt die uitgerold over het hele land'', weet de professor. ,,En als laatste wil ik graag ook E-Health noemen. Binnen dit project hebben we een ALS-app voor thuismetingen ontwikkeld. Hiermee kunnen we de zorg verbeteren en beter afstemmen op de wensen van de individuele ALS-patiënt. Noodzakelijk, omdat de ziekte tempo heeft. We maken gebruik van de nieuwste zorgtechnologie."

Inschrijven voor de derde A Local Swim Westland in De Lier kan vanaf 6 maart. 

 

Wendy Krikken ALleS Westland 

    

Wendy Krikken ALleS Westland 

 

 

Wendy Krikken Op de pijpWendy Krikken Op de pijp Groot Westland 

     Wendy Krikken Stichting Van Pernis Gelderblom

  

WENDY KRIKKEN PRESENTEERT EIGEN CD!

November 2015 heb ik met groot succes mijn allereerste cd gepresenteerd aan het publiek. Uit mijn programma “Klassieke verrassing in de dop” samen met Guus Westdorp heb ik vijf prachtige stukken geselecteerd en op cd laten zetten. De cd is o.a. inzet geweest bij de actie ALleS Westland t.b.v. de Stichting ALS Westland. De cd is helaas voor de liefhebber niet meer verkrijgbaar!

Speciale dank hiervoor gaat uit naar de Stichting Van Pernis Gelderblom voor het mede mogelijk maken van deze cd. Ook wil ik Guus Westdorp bedanken voor zijn prachtige begeleiding op de vleugel en het beschikbaar stellen van zijn studio. Tammo Kersbergen wil ik bedanken voor het masteren van mijn cd. Als laatste wil ik Hans den Boer en Arnold Beugelsdijk bedanken voor het leveren van de foto’s op de wallet en de cd.

Zonder jullie was dit prachtige product niet tot stand gekomen!

Liefs Wendy