Wendy Krikken Biography

© Michel Kort

Biografie:

 

2019-2021 Operastudio NRW (Nordrhein-Westfalen) te Duitsland

Vanaf augustus 2019 zal de licht lyrische Nederlandse sopraan Wendy Krikken (1992) voor de komende twee jaar te zien en te horen zijn bij de nieuwe Operastudio NRW (Nordrhein Westfalen) .

De Operastudio NRW is een samenwerking tussen vier internationaal gerenommeerde Operahuizen bestaande uit Theater Dortmund, Aalto-Musiktheater Essen, Musiktheater im Revier Gelsenkirchen en Wuppertaler Bühnen. Samen bieden zij acht jong getalenteerde artiesten een praktijkgericht programma aan, met als doel een ideale start te kunnen maken in hun carrière in de operawereld.

Vanwege het Coronavirus is het nog onzeker welke opera's voor het seizoen 2020-2021 daadwerkelijk doorgang kunnen hebben. Geplande opera's staan in de agenda vermeld.

Wendy was o.a. in het seizoen 2019-2020 te zien en te horen als Kate Pinkerton in de opera Madama Butterfly van Puccini (Theater Dortmund), als Barbarina in de opera Le nozze di Figaro van Mozart (Wuppertaler Bühnen), als Giannetta in de opera L’elisir d’amore van Donizetti (Wuppertaler Bühnen). De voorstellingen van de gloednieuwe opera Die Kinder des Sultans van Avner Dorman (Theater Dortmund) waarin Wendy te zien en te horen zou zijn als Fadeya, zijn helaas vanwege het Coronavirus voortijdig gecanceld. 

 

2016-2019 The University Mozarteum in Salzburg te Oostenrijk

Na drie geweldige jaren bij het department Oper en Musiktheater van The University Mozarteum te Salzburg in Oostenrijk, waarin Wendy haar opleiding Post Graduate University Cours Opera and Musical Theatre en haar opleiding tot Master Program Opera and Musical Theatre met groot succes heeft afgesloten, neemt Wendy met pijn in haar hart afscheid van haar geliefde stad Salzburg, maar ook kijkt zij vol trots terug op wat zij in deze drie jaar heeft bereikt.

Met rollen als Clarice in de opera Il Mondo della Luna een opera buffa van Joseph Haydn, als Helena in de opara A Midsummer Night’s Dream van Britten, de rol van die Kaiserin in de Japanse opera Lob des Schattens van Oscar Jockel, een geënsceneerde opvoering van Schönbergs Pierrot lunaire en de rol als Suzanna in Mozarts Le nozze di Figaro heeft Wendy laten zien dat zij een veelzijdig artiest is in zang en spel en dat dit haar internationaal heeft gebracht op het allerhoogste niveau in uitvoering en muzikaliteit. Zij kijkt dan ook vol nieuwsgierigheid en vertrouwen uit naar wat de toekomst op het operapodium haar te bieden heeft.

Naast een opvoering van Mozarts opera Le nozze di Figaro in Hangzhou China heeft Wendy meegewerkt aan diverse concerten in Salzburg, Filzmoos en Burgerland in Oostenrijk, Bad Reichenhall in Duitsland en Szeged, Boedapest en Lednice in Hongarije en Tsjechië.

Wendy heeft lessen gevolgd aan het department Oper en Musiktheater van The University Mozarteum te Salzburg in Oostenrijk bij dirigent Prof. Kai Röhrig, regisseuse Prof. Karoline Gruber en zangdocente Prof. Ildikó Raimondi.

 

2011-2016: Koninklijk Conservatorium te Den Haag en Dutch National Opera Academy te Amsterdam

In juni 2015 is Wendy Cum Laude afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag voor haar Bachelor of Music met als hoofdvak Vocal studies Classical Music gevolgd door een jaar bij The Dutch National Opera Academy te Amsterdam.

Hier maakte zij haar debuut op het operapodium in de rol van Zerlina in Mozarts opera Don Giovanni en speelde zij de rol van Scissors II in Kulenty’s opera The Mother of Black-Winged Dreams.

Op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en The Dutch National Opera Academy heeft Wendy zanglessen gevolgd bij Lenie van den Heuvel, Frans Fiselier en coachings gehad van Peter Nilsson, Carolien Drewes en Han-Louis Meijer.

 

2008-2019: Concours en competitie

In 2018 heeft Wendy deelgenomen aan het 52nd International Vocal Competition in ’s Hertogenbosch te Nederland en daarbij de eerste ronde bereikt.

In 2013 heeft Wendy deelgenomen aan het Concours Kasteel Doorwerth te Nederland en daarbij de halve finale bereikt.

In 2009 heeft Wendy deelgenomen aan het Prinses Christina Concours te Nederland en een aanmoedigingsprijs gewonnen.

 

Masterclasses:

Andrew Schroeder - Andrew Watss - Anne Murray - Bo Skovhus - Christine Cairns - Claudia Barainsky - Edith Wiens - Elaine Kidd - Ernst Daniël Smid - Felice Venanzoni - Felicity Lott - George Petrou - Henry Herford - Ira Siff - Johannes Martin Kränzle - Lothar Odinius - Maarten Koningsberger - Marcel Reijans - Margaret Humphrey Clark - Robin Bowman - Sarah Walker - Sigrid van der Linden - Tobias Truniger

 

Algemeen:

Wendy is naast haar studie en werk een veel gevraagd soliste en heeft regelmatig meegewerkt aan nationale- en internationale koorreizen, concerten en optredens in Europa.

 

1999-2011: Jeugdtheaterschool

Van 1999 t/m 2011 was Wendy veel te vinden op de jeugdtheaterschool. Hier heeft zij als soliste en koorlid meegewerkt aan diverse opera's, musicals, concerten en toneelstukken.

 Wendy Krikken Biography

© Michel Kort